Wil Lof

Fotogalerij

Wilhelmina (kortweg Wil) schildert al vanaf haar jeugd. In 1964 – zestien jaar jong – treedt ze als geboren Hengelose in dienst van een grote Twentse textieldrukker als leerlingdessinatrice. Twintig jaar lang werkt ze vervolgens als toonaangevende dessinatrice en coloriste voor verscheidene textieldrukkers, zoals de Nijverheid, Texoprint and Parisign en voor drukkers net over de grens met Duitsland. Haar dessins vinden hun weg naar Europa, Afrika, Midden-Oosten en Zuid-Amerika in de vorm van bedrukte stof voor dames- en herenbovenkleding. Daarnaast vindt ze tijd om te studeren aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede en specialiseert zich er in grafische en textiele vormgeving.

Haar eerste tentoonstelling van schilderijen in 1968 trekt veel aandacht en ze krijgt lovende kritieken van de dagbladpers in Twente. Schilderen en tekenen blijft een passie.. van midden jaren ’80 tot ’90 werkt ze als grafisch vormgever mee aan vele videotex- en teletextdiensten in binnen- en buitenland. In 1997 besluit ze full time te gaan schilderen en volgde bij Artibus in Utrecht post-academische leergangen in monumentaal schilderen. Nu exposeert ze regelmatig en is als welbekende hedendaagse schilderes present op nationale en internationale manifestaties.

Haar werk: abstracte emoties…

Schilderijen van Wil Lof zijn abstracte composities, die door hun figuratie bij velen emoties oproepen. Dat is ook de essentie van haar drijfveer, ze gelooft in kunst als medium om gevoelens van emotie, ontroering en saamhorigheid op een aansprekende en herkenbare manier over te brengen op anderen. Haar figuratieve schilderijen, uitgevoerd in acryl op canvas, linnen of papier, tonen geabstraheerde vrouwenfiguren, die samenkomen, samenzijn, en weer hun weegs gaan. Soms zijn de kleuren krachtig en geprononceerd, soms ook vaag en lossen de figuren op in de achtergrond.

De composities zijn mysterieus en speculatief in de onderlinge relatie van de rudimentaire gestalten, die in hun lichaamstaal primaire gevoelens als liefde, verbondenheid, angst, isolationisme en dergelijke communiceren. In andere werken roepen de beeldvlakken en het lijnenspel visuele beelden op, die de toeschouwer voeren naar versluierde verten. Wil’s abstracties voeren soms zover, dat er geen figureren meer te onderscheiden zijn, maar enkel een spel van rechte of gebogen lijnen. Niet zelden leiden zulke kleurcomposities bij de toeschouwer tot speculatieve verbeelding en interpretatieve inbeelding van het schilderij.

Wil Lof past in haar schilderijen een bijzondere schildertechniek toe. Elk schilderij bevat een gelaagde reeks transparante taferelen, waardoor toon en compositie van de afbeelding wisselt met het invallende dag- of kunstlicht. De daaruit resulterende dynamiek zorgt voor verrassende en spannende wisselingen als dagen en seizoenen verstrijken.