Soorten lijsten

Wij bieden een zeer groot assortiment profielen/lijsten van alleen maar topkwaliteit. Enerzijds zijn er de zogeheten ‘confectielijsten’, anderzijds zijn er de ambachtelijke, met de hand gemaakte lijsten. Daarnaast is er nog de kant en klare wissellijst, hoewel het niet veel te maken heeft met het ambachtelijke vak van lijsten maken, vinden wij dat ze toch in ons assortiment thuis horen.

Regelmatig vragen klanten ons wat we bedoelen met bijvoorbeeld ‘confectielijst’ of ‘3D lijst’. We lichten daarom hieronder de begrippen even kort toe.

Aluminium lijsten
Wij bieden Nielsen profielen, deze zijn er alleen als confectielijst. Verkrijgbaar in vele soorten en kleuren.

Baklijsten
Baklijsten worden gebruikt voor canvasdoek op spieraam. Eigenlijk een soort kistje waar het werk invalt. Dit kan passend en  ‘zwevend’ (met ruimte tussen doek en lijst).  De baklijst is als confectielijst en als atelierlijst door ons te leveren.

Boxframes
Een boxframe, ook wel 3D lijst, kaslijst of vitrinelijst genoemd, is eigenlijk een soort  vitrine-kast. Het in te lijsten voorwerp (vaak textiel) moet goed worden geconserveerd en mag om die reden niet tegen het glas komen. Daarbij is het ook niet fraai als een stuk stof wordt plat gedrukt tegen het glas. Tussen het glas en de lijst moet ruimte zijn; of door de hoogte van de lijst of door het monteren van een inleg.

Deze lijsten zijn er als confectielijsten, maar kunnen door ons ook met de hand op maat en naar wens worden gemaakt.

Confectielijsten
Staven hout of aluminium die uit de fabriek komen en op de gewenste maat worden gehakt en gemonteerd.

Kaslijsten
Zie Boxframes

Ornamentlijsten
Het woord zegt het eigenlijk al; deze lijsten (vaak goud of zilver) zijn voorzien van versieringen/ornamenten. 

Vitrine-lijsten
Zie Boxframes

Wissellijsten
De wissellijst is voorzien van glas en is verkrijgbaar in hout of aluminium, in standaardmaten. De lijst wordt meestal gebruikt voor foto’s.