Henny Verboom

Fotogalerij

Van jongs af aan vond Henny het leuk om te ‘knutselen’ met textiel. Op de lagere school leerde zij breien en borduren, thuis keek zij geboeid toe hoe haar moeder met behulp van een naaimachine kleding toverde.

Van haar eerste salaris kocht Henny een naaimachine, vervolgens kwam er een spinnewiel bij. De wol werd geverfd, liefst met natuurlijke materialen. Familie en vrienden werden voorzien van warme, dikke gebreide truien, naturel of met een kleurtje. Later kwam er een weefgetouw bij.

Henny volgde een cursus bindingsleer bij Cordi-atelier in Groningen, zodat zij ook die techniek onder de knie kreeg. Maar in dat zelfde atelier zag zij dames in de weer met allerlei lapjes, die eerst verknipt en daarna weer in een andere volgorde aan elkaar werden genaaid. Het leek haar aanvankleijk onzin, maar de techniek  die ze toepasten bleef haar  toch interesseren.

Dus volgde Henny een beginnerscursus quilten. Vanaf dat moment is zij gegrepen door het quiltvirus. Ze volgde meerdere workshops en cursussen bij verschillende textieldocenten.  Aanvankelijk werkte Henny volgens traditionele quilttechnieken, meestal met de hand. 

De laatste jaren gebruikt Henny steeds vaker de naaimachine en gaat haar aandacht uit naar art-quilts. Zij werkt vooral met (kleurrijke) katoenen stoffen  die ze soms ook met de hand verft. Ook werkt Henny met organza, velours de panne en andere synthetische materialen. Zij gebruikt daarbij verschillende verftechnieken.  

Inspiratie haalt Henny uit (quilt)boeken en tijdschriften, (vakantie)foto’s. Vooral bloemen en planten bleken een goede inspiratiebron te zijn. 

In 2014 werkte Henny mee aan een grote quilttentoonstelling in museum De Oude Wolden in Bellingwolde. Zij maakt graag kleine schilderijtjes met allerlei onderwerpen, maar ook boekomslagen, ‘gekke’ tasjes, waarbij verschillende technieken worden toegepast. 

In een expositie bij de Stichting Kunstmarkt Waddenland werd haar werk: ‘schilderen met de naaimachine’ genoemd.