Henk ter Horst

Fotogalerij

Henk ter Horst, geboren 1937 in Roswinkel,  volgde de vrije kunst aan academie Minerva te Groningen. Aansluitend volgde hij de opleidingen voor MO tekenen A en B. Van 1969 tot 1990 was hij docent beeldende vorming aan de pedagogische academie ‘de Eekhorst’ te Assen. 

Naast het leraarschap is Henk steeds actief geweest als beeldend kunstenaar. Tot het begin van de jaren tachtig schilderde hij hoofdzakelijk in een realistische stijl. Vanaf 1983 verandert deze. Door een langdurige ziekte gedwongen thuis te zijn, begon Henk aan een serie werken die hij onder de noemer ‘Klaagliederen’ liet vallen. Naast zijn op bijbelse thema’s geïnspireerde werk maakte hij tegelijkertijd sterk geabstraheerd werk.

Vanaf eind 1992 was Henk vrijwel wekelijks in zijn atelier-huisje op de wierde Ewer te vinden. De ruimte, de verte, de weidsheid heeft hem al jaren in de ban. Besmet met het wad-virus, zegt Henk wel eens:  “Je komt er nooit meer vanaf.”

Een uitdaging is het nog steeds een harmonie te vinden tussen waarneming, emotie  en abstractie.  Voorlopig is hij hier nog niet mee klaar. Om de ambachtelijke kant van het schilderen niet kwijt te raken, maakt Henk zo nu en dan ook stillevens.